Fælledby P/S er i gang med at realisere en af Danmarks første, såkaldte Super Smart Charging Hubs (SSCH) til elbiler – et banebrydende pilotprojekt, der integrerer såkaldt Vehicle-to-Grid (V2G) teknologi, decentraliseret energiproduktion og intelligente mobilitetsløsninger.
Projektet er en del af en bredere indsats for at udvikle fremtidens by, hvor energi, transport og byrum smelter sammen i en digitalt understøttet helhed.
Super Smart Charging Hub: Fremtidens energiknudepunkt
Fælledbys SSCH-projekt skal demonstrere, hvordan elbiler kan spille en aktiv rolle i energisystemet ved at lagre og afgive strøm efter behov. Det betyder, at elbilernes batterier kan stilles til rådighed for det lokale energifællesskab på en intelligent måde når bilerne ikke er i brug, fx ved høj belastning af elnettet,
Det bidrager til en mere fleksibel og stabil energiforsyning og reducerer afhængigheden af fossil energiforsyning, da den lokale strøm produceres via solceller på bydelens tage.
Ud over V2G-teknologi vil hubben inkludere en række avancerede løsninger:
- Lokalt energifællesskab: Integrerer decentral energiproduktion, batterilagring og deling af energi for at øge selvforsyningsgraden i bydelen.
- Intelligent mobilitet: Et smart parkeringshub med avancerede elbil-ladestandere, der optimerer opladning i forhold til energiforbrug og -produktion.
- Energioptimering og digital styring: Smart, internt elnet styrer og overvåger forbruget af el for at reducere afhængigheden af det kollektive elnet.
- Innovativ belysningsteknologi: Udvikling og test af intelligente gadelamper, der både reducerer energiforbrug og understøtter biodiversitet gennem brug af dronebaserede målinger, laboratorietests og AI-analyser.
- Nye styringsmodeller: Pilotprojektet vil afprøve innovative governance-strukturer, hvor både beboere og virksomheder deltager aktivt i energifællesskabet.

Beregninger for Fælledby Energifællesskab viser, at bydelen kan blive 35 pct. selvforsynende – ikke bare til dækning af husstandens almindelige forbrug, men også en stor del af beboernes kørselsbehov, da elbilerne oplades i samme system.
Projektet ledes af energirådgiveren Sustain, hvor Fælledby deltager i projektgruppen sammen med en række aktører, herunder Københavns Kommune.
“Fælledby bliver et levende laboratorium for fremtidens energiløsninger. Med vores Super Smart Charging Hub skaber vi en by, hvor energi og mobilitet hænger intelligent sammen. Det betyder, at vi kan forbruge energiressourcer mere intelligent, øge bydelens robusthed i forhold til energiforsyning og tilbyde grøn, lokalt produceret strøm til bydelens brugere,” siger Martin Baltser, projektudviklingsdirektør i Fælledby P/S.
Fælledby som testområde for EU-projekter
Projektselskabet bag Fælledby satser strategisk på partnerskaber med aktører, som har samme vision om at lede udviklingen af lokale, smarte energiløsninger på bydelsniveau.
Der er allerede nu bevilget nationale midler på over 3,7 mio. kr. til Fælledbys initiativer. Sammen med SSCH-pilotprojektet indgår Fælledby i følgende nationale og internationale initiativer, herunder flere ansøgninger til store EU-puljer på området:
- Fælledby Energifællesskab: 750.000 kr. fra Energistyrelsen til etablering af et energifællesskab i 2025.
- Grøn mobilitet: 2 mio. kr. fra Vejdirektoratet til udvikling af Mobility Plaza og bæredygtige transportløsninger.
- Super Smart Charging Hubs: Op til 1 mio. kr. i støtte til udvikling af intelligente opladningsløsninger for elbiler.
- INTERWEAVE-projektet (2026-2029): Et EU-finansieret initiativ til AI-optimeret mobilitet, V2G-integration og digitale energistyringsløsninger, med en potentiel støtte på 3 mio. kr. til Fælledby.
- REIMAGINE-projektet (2026-2029): Et mobilitetsprojekt, der fokuserer på intelligent byrumsoptimering og fleksibel transportplanlægning, hvor Fælledby kan modtage 1,6 mio. kr. i støtte.

Mod en smartere og grønnere fremtid
Fælledby har en ambition om at blive et fyrtårn for fremtidens integrerede energi- og mobilitetsløsninger. Med støtte fra nationale og europæiske støtteprogrammer kan bydelen vise, hvordan smarte teknologier kan skabe mere klimabevidste, effektive og robuste bysamfund.
“Vi arbejder målrettet på at udvikle løsninger, der kan skaleres til andre byområder i Danmark og resten af Europa. Fælledby bliver et konkret eksempel på, hvordan intelligente energiløsninger kan blive en central del af fremtidens byudvikling,” siger Martin Baltser.
Fælledby vil sammen med sine partnere præsentere en projektstatus samt de tidlige resultater på et partner-event den 12. september 2025.
—