I Fælledby er fremtidens energisystem nu en realitet. Her skal beboerne ikke bare betale for el – de skal selv eje, producere, lagre og dele den.
Med stiftelsen af Fælledby Energifællesskab bliver Danmark hjemsted for det første energifællesskab, der dækker en hel bydel. Selskabet er stiftet fra og med i dag, de første solceller er lagt og batteripakkerne er bestilt.
Energifællesskabet kombinerer på sigt 30.000 m² solceller på byens tage, fælles batterilager og intelligente ladestandere til el-biler i ét lokalt system. Visionen er klar: energien skal ikke løbe fra centrale værker til passive forbrugere – men cirkulere mellem naboer, når solen skinner, og strømmen er billigst.

En ny rolle for borgerne
»Vi vender energimodellen på hovedet. Beboerne i Fælledby bliver ikke bare brugere, men medejere af deres energisystem. Det betyder lavere elregninger på sigt, bedre forsyningssikkerhed og en aktiv rolle i den grønne omstilling,« siger Martin Baltser, projektudviklingsdirektør i Fælledby P/S.
Initiativet gør det muligt for op til 6.000 beboere at dele strøm fra solceller og gemme overskudsenergi i store batterier til aftentimerne. Det lokale system skal kunne dække op til 35 % af elforbruget i bydelen og endda sælge fleksibilitet tilbage til elnettet – en gevinst både for beboerne og det nationale elnet, da systemet aflaster det kollektive elnets spidsbelastninger og leverer såkaldte systemydelser, som energifællesskabet får betaling for.

En model med samfundsmæssigt potentiale
Samtidig peger projektet ind i en bredere politisk dagsorden: Hvordan afkobler vi fremtidens energiforbrug fra fossile kilder – og hvordan skaber vi forsyningssikkerhed i et samfund, der i stigende grad elektrificeres?
»Hvis vi vil gøre elnettet grønt, fleksibelt og demokratisk, skal vi satse på flere forskellige løsninger – fra havvindmølleparker til lokale, decentrale energifællesskaber. Fælledby er ikke bare et pilotprojekt, men en mulig skabelon for fremtidens byudvikling som vi lancerer for første gange på dansk jord,« siger energirådgiver Steen Olesen fra Sustain, som har bistået projektet med teknisk udvikling.
Projektet har allerede opnået maksimal støtte fra Energistyrelsens pulje til energifællesskaber og har trukket interesse fra både kommuner, energiselskaber og byudviklingsselskaber i hele landet.
“Vi har som byudviklere et ansvar for at skabe innovationer, der kan spredes og bidrage til mere bæredygtige tiltag i fremtidens byudvikling. Samtidig ser vi, at markedet begynder at efterspørge de her løsninger. Derfor vil der fremover være god forretning i at tænke lokale energifællesskaber ind i byudviklingen,” siger Martin Baltser.
Fælledby Energifællesskab er udviklet i samarbejde med aktørerne:
Fælledby P/S (ejer og udvikler), Sustain (energirådgiver), Zaptech (ladestandere), Xolta / Energi360 (batteripakker), Kaima (elhandels-leverandør), Solartag (integrerede solceller), Bruun & Hjejle Advokater (juridisk bistand), Cobblestone A/S (ejendomsadministrator).

Også for almene beboere
En fjerdedel af Fælledbys boliger bliver almene, og energifællesskabet er skruet sammen, så også disse beboere kan tage del i de økonomiske og miljømæssige gevinster – uden behov for store individuelle investeringer.
Det sker ved, at energifællesskabet overtager driftsforpligtelsen af solcellesystemet på de almene byggerier, mod at fællesskabet også kan aftage og distribuere strømproduktionen.
Det samme gælder de offentlige byggerier, Fælledby Skole og daginstitutioner, som kan tage del i produktion og deling af strømmen.
Fælledby Energifællesskab er etableret som et selvstændigt selskab under Fælledby P/S og planlægges overdraget til beboerdemokratisk styring, efterhånden som bydelen befolkes.
Første indflytning i Fælledby forventes at ske i løbet 2025.
—
FAKTA: Fælledby Energifællesskab
- 30.000 m² solceller på sigt
- 4,5 MWh batterilager
- 350 intelligente ladestandere
- Dækker op til 35 % af elforbrug i bydelen
- Modtager 750.000 kr. i støtte fra Energistyrelsen
- Med i store finansieringsrunder hos flere EU-puljer
- Første energifællesskab på bydelsniveau i Danmark
- Skal drives og ejes af beboerne på sigt