Bier
og bio
- Biodiversitet
De grønne enge
Som en del af Amager Naturpark strækker Amager Fælled sig over et 223 hektar stort naturområde med smukke græsarealer, fine overdrev, forunderlige moser og beroligende søer. Du finder fint anlagte stier med bænke til rolige stunder og ruter til ro, løb og vandreture.
Vil du cykle på arbejde i København, får du den smukkeste cykeltur over Amager Fælled. Glæd dig til magiske solopgange, mosekonen der brygger i skumringen, fuglelivet, sommerfuglene, guldsmedene og den fine dug i græsserne. På Amager Fælled finder du en række forskellige dyr og insekter, som vi gør vores bedste for at passe godt på.
Om sommeren kan du fiske i søen ved Mount Anna og spotte haletudser. Selvom Mount Anna-højen kun er 9 meter høj, kan du stadig nå at få pulsen op på din træningstur. Når vinteren melder sin ankomst og lægger en dyne af sne over Amager Fælled, kælker Amagers børn ned ad bakken med hvin og sommerfugle i maven.
Læs mere om dyrelivet på Amager Fælled
Fælles ansvar
Det er ikke kun i København, at der er fokus på at beskytte naturen og tænke nyt for at skabe en bedre sameksistens mellem mennesker og natur. Det er et globalt anliggende og et fælles ansvar, og der er brug for international videndeling om nye tilgange. Fælledby har potentiale til at blive et internationalt forgangseksempel for samspillet mellem by og natur.
Hos Fælledby arbejder vi på at minimere vores aftryk på naturen og at fremelske de arter og habitater, som kan leve i den bynære natur. Princip #6 handler om vores biodiversitetsstrategi.
Fokus på naturen
Fælledby princip #6:
Positivt bidrag til biodiversitet
inden 2030
#6 Biodiversitet
Fælledby skal leve op til PensionDanmarks biodiversitetsstrategi fra 2022. Det betyder blandt andet, at byggeriet senest i 2030 skal levere et positivt bidrag til biodiversiteten lokalt på området.
Samtidig arbejder vi for at modvirke nettotab af biodiversitet ved at leve op til DGNB-krav vedrørende natur og biodiversitet og ved gradvist at leve op til EUs nuværende og kommende krav vedrørende biodiversitet og økosystemer.
– Erling Thygesen, CEO for Fælledby P/S.
Behov for boliger
Det er en politisk beslutning at bygge en ny bydel på Amager Fælled. Når vi i dag bygger på fælleden, er det for at skabe en del af de boliger, som den fortsatte tilflytning til København kræver. Det handler ikke længere ’om’ København og de omkringliggende byer skal udvides. Udvidelsen er nødvendig og er allerede igang i hele regionen. Region Hovedstaden har beregnet, at der kommer 126.000 nye borgere til regionen frem mod 2045.
I dag handler det derfor om, ’hvordan’ vi kan udvide byen og på samme tid tage hensyn til klimaet og biodiversiteten.
Natur og by må ikke nødvendigvis være hinandens modsætninger. Ved at lade os inspirere af landsbyen som arketype, kan vi beskytte naturen bedst muligt og give plads til livet for planter, dyr og mennesker.
Læs mere om den urbane landsby
I udviklingen af Fælledby har biodiversitet været det vigtigste designparameter. Vi har arbejdet indgående med at øge biodiversiteten i naturen omkring de tre mindre nabolag, der udgør Fælledby.
Faktisk viser uvildige undersøgelser, at selvom vi bygger på to tredjedele af arealet, så vil artsrigdommen blive tredoblet over en tiårig periode i forhold til den eksisterende natur indenfor projektområdets grænser.
Signe Kongebro, partner i Henning Larsen Architects
Fra losseplads til åndehul
’Fælled’ er et gammelt dansk ord for fælles kvæggræsarealer, der tilhørte et bondesamfund. Der er stor idyl forbundet med Amager Fælled og med god grund. Dog har lige præcis Fælledbys byggegrund siden 1900-tallet blandt andet været brugt til losseplads.
Ser man på den såkaldte Dansk Natur Indikator (DNI), som er udarbejdet af danske forskere, vil man se, at Fælledbys projektområde scorer meget lavt, mens andre dele af Amager Fælled, og den øvrige 3500 hektarer store Naturpark Amager, scorer meget højt.
Fælleden giver mig ro!
Sophie, 34 år, gift med Mathias og mor til Sofus på 3 år – Læs om alle os i Fælledby
Det er tidlig morgen i Fælledby. Sophie triller barnevognen frem til Sofus, som i dag valgte at stå op, før vækkeurene ringede i Fælledby.
Sophie aer sin store mave og gaber. Godt, at der er plads til en kop take away-kaffe på barnevognens styr.
Hun tager sit gamle spejlreflekskamera med. I dag vil hun fotografere, at fælleden vågner.
”Jeg elsker at trille barnevogn om morgenen på fælleden. Her er bare så smukt. Efter vi er flyttet herud, mærker jeg en dyb ro.
Det er især dejligt, fordi jeg ofte er alene med Sofus, og der snart kommer en lille ny mere.
Det er også bare så dejligt, at Sofus selv kan cykle rundt i Fælledby på sin løbecykel, fordi der stort set ingen”
Læs mere om arkitekturen i Fælledby
Konkret betyder det, at vi skal øge mængden af planter og dyr, som kan leve omkring bygningerne, skabe naturlige overgange til fælleden omkring og løbende måle på biodiversiteten, så vi også kan dokumentere, at det virker.
Steffen Damgaard Nielsen Biolog og projektchef, Sweco Danmark
Når naturen synger
”Sammen med min gode ven Anton, som er musiker, nørder jeg lige nu med lydoptagelser fra min altan. Jeg har skabt et efterhånden ret sejt insekthotel bygget op af planter, blomster og forskellige huler i sten og træ fra Fælleden.
Når solen går ned, lyder insekterne som et helt orkester. Det er naturen, der synger. Det er da kongesejt. Sammen med Anton laver jeg et insektværk, der får uropførelse til Copenhagen Bug Festival. Vi kalder det ”The Last Bug Rock”.”