Fælledby logo

Fælledby fejrede placering af bydelens grundsten

Den 24. januar nåede opførelsen af Fælledby endnu en milepæl med placeringen af bydelens grundsten og en åbning af projektets byggelaboratorium, som skal teste fremtidens byggematerialer.

Foto, fra venstre: Erling Thygesen, adm. direktør i Fælledby P/S, Sofie Hæstorp Andersen, overborgmester i Københavns Kommune, Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, Peter Stensgaard Mørch, viceadm. direktør i PensionDanmark.

120 gæster og samarbejdspartnere var i går samlet for at fejre placeringen af Fælledbys grundsten med festlige taler og fællessang. Det foregik i Fælledbys nye projektkontor og byggelaboratorium på området, som fremover vil danne ramme om udviklingen af de 1500 boliger, 500 almene boliger, en offentlig skole og to daginstitutioner og butikker fordelt på Fælledbys tre nabolag.

Placeringen af grundstenen kommer i naturlig forlængelse af, at Fælledby har indgået kontrakter på de første to boligbyggerier – i alt 200 boliger – som i de kommende måneder skyder op på to af Fælledbys i alt 21 byggefelter.

En anderledes grundsten

En grundstensnedlæggelse er en traditionsrig begivenhed på de fleste byggeprojekter, hvor man bygger en særlig grundsten udformet til lejligheden ind i byggeriets konstruktion. Men her valgte Fælledby en lidt anderledes tilgang:

Grundstenen er i stedet en to tons tung, naturlig marksten, som er placeret i det 60.000 kvadratmeter store bynaturområde, som Fælledby anlægger mellem de tre nabolag. Markstenen er indgraveret med Fælledbys navn og vision samt dato for placeringen, som fremover vil stå som et synligt symbol på projektets ambition om at skabe et byområde i tæt samspil med naturen.

”Placeringen af grundstenen er en fejring af, at vi om lidt kan se de første boligbyggerier skyde op ad jorden, men også en fysisk markering i terrænet for alle fremtidige beboere og besøgende. Vi har ønsket at tydeliggøre den grundlæggende ambition, Fælledby er bygget på, som handler om at leve sammen i et frit fællesskab med nærvær og respekt for både mennesker, dyr og planter,” siger adm. direktør Erling Thygesen.

Et byggelaboratorium for fremtidens byudvikling

Som en del af fejringen åbnede Fælledby det nye projektkontor på området, som er en midlertidig bygning opført i træ samt genbrugsmaterialer fra det tidligere vandrehjem på grunden. Bygningen vil både fungere som bygherrekontor for projektets ansatte og som udstilling og testområde for de løsninger, som fremover skal bygges ind i Fælledbys bygninger og landskab.

Her vil branchefolk og interesserede borgere fremover kunne få syn for sagen om, hvordan projektet tester en lang række biobaserede byggematerialer, løsninger til grøn energi såsom solceller og vinturbiner samt inventar til boligerne i form af fx køkkener, badeværelser, gulve og belysning med et så lavt klimaaftryk som muligt. Dertil kommer et udendørs naturområde, hvor man tester belægninger, byrumsinventar og vild beplantning til de kommende gårdrum.

Byggelaboratoriet her derfor fået navnet ”Fælledlab” og vil fremover blive et levende laboratorium for fremtidens byudvikling, som vil være aktivt i hele byggefasen. Ved endt levetid konverteres den midliertidige bygning til boliger på samme byggefelt, og alle materialerne genbruges i nye byggerier. Fælledlab indeholder også en udstilling og et mødecenter, som skal huse borgerarrangementer og brancherelaterede events.

Fælledby forventer at åbne udstillingen for offentligheden i løbet af foråret 2024.

Fakta om Fælledby

  • Den færdige bydel skal huse 2.000 boliger, to børneinstitutioner, en offentlig skole, et plejecenter og lokale butikker
  • 25% af boligerne bliver almene og med de almene boligorganisationer som bygherre
  • Fælledby vil udgøre i alt 219.000 kvadratmeter etageareal.
  • Omkring en tredjedel af området bliver genetableret som bytur med særligt fokus på at maksimere lokal biodiversitet
  • I Fælledby prioriteres naboskab og foreningsliv i samspil med naturen, og der opføres nabolagshuse og fælleshuse flere steder i bydelen
  • Fælledby vil forventligt stå færdig i 2032 og de første indflytninger sker i 2025
  • Bygherre er projektselskabet Fælledby P/S, som ejes ligeligt af PensionDanmark og By & Havn

Seneste nyheder

Salg af de første ejerboliger er begyndt

Hjemmekontor med kig til trætoppene, kvalitetskøkken i moderne design og lyse trægulve, der føles lune mod fødderne? Det er nogen af de kvaliteter, som fremtidens ...
Læs mere

Fælledby fejrede placering af bydelens grundsten

Den 24. januar nåede opførelsen af Fælledby endnu en milepæl med placeringen af bydelens grundsten og en åbning af projektets byggelaboratorium, som skal teste fremtidens ...
Læs mere

Fælledby får byggetilladelse til de næste 103 lejligheder

Vandrehjemmet genanvendes De første beboere i Fælledby kan se frem til hyggelige opholdsarealer i stueetagen med både café, restaurant og plads til at mødes med ...
Læs mere

Vil du skrives op til en lejlighed i Fælledby?

Brug formularen herunder til at vise din interesse for opskrivning til en lejlighed i Fælledby. Så snart vi åbner op for udlejning, vil du høre fra os.

Vi informerer dig også løbende om udviklingen i byggeriet.

Interesse for opskrivning

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger, og afhængigt af din henvendelse, kan vi dele dine personoplysninger med vores samarbejdspartnere. Læs mere om vores behandling af dine personoplysninger i vores privatlivspolitik, som du kan læse her: Privatlivspolitik for Fælledby.

Mød alle os i Fælledby